Újság >> Történetek / Sorozatok

(ellenőrizte: Juhászkutyi.)

Lovak között
Megosztás: f

Lovak között

Hamar odaértem a lovardába. Leszálltam a bicajomról és be is léptem a lovarda kapuján. Mikor beértem megcsapott az a bizonyos illat. A lovarda illata.. A lovak nyerítését rögtön meghallottam. Pár ló a legelőn volt, a többi pedig bent az istállóban. A lovarda egyik új lovasa a pályán lovagolt a lovával Pehellyel. Az istálló felé vettem az irányt, ahol az én lovam is bent volt, Tornádó. Ő egy 7 éves angol telivér mén ló, szőre pej színű, ahogyan a sörénye is farka is, számomra ő a világ legszebb lova. Az egyik legügyesebb ló a lovardában, díjugrató versenyekre szoktam vele járni. Általában nyugodtan szokott viselkedni, de a motor hangjától nagyon fél és mindig megijed tőle. Mikor lekefélem, a szőre mindig nagyon fényes, szeretek vele foglalkozni, etetni, lekefélni, lovagolni rajta, egyszerűen mindent.
Beléptem az istállóba és megpillantottam a legjobb fiú barátomat Alexet. Neki gyönyörű tengerkék szemei vannak és sötétszőke haja, ami az arcába lógott. Nagyon régóta barátok vagyunk, ő legjobb barátjaként tekint rám. Sokáig én is így voltam ezzel..
- Szia! - fordította felém a fejét, mikor meglátta, hogy bejöttem. A lova boksza előtt állt és egy répát adott neki. Az ő lovát Alkonynak hívják. Igazán találó név, hiszen fekete színű a lova, aki szintén angol telivér.
- Helló.. - szólaltam meg én is és odamentem mellé, mivel a lovam boksza mellette volt.
- Kiviszem Alkonyt a pályához, jösz te is? - kivezette a lovát, majd kiindult az istállóból.
- Miért is ne? - megsimogattam Tornádó nyakát és kihoztam a bokszból. Követtem a fiút, aki a nyerges felé vette az irányt. Kikötöttük a lovakat a nyerges mellé és bementünk a felszerelésükért. Ki is hoztunk mindent. Miközben felszerszámoztuk a lovainkat beszélgettünk egy kicsit.
- Na és neked szimpatikus az új lány? - pillantott a pályán gyakorló Zitára, hiszen így hívták.
- Igen, meg szeretném ismerni, kedvesnek tűnik... - közben feltettem a kantárt a Tornádóra. 
- Nagyon szép lova van! - ő már a nyeregalátétet tette fel Alkony hátára.
Egyetértettem vele, ezért bólintottam egyet.
Készen is lettünk és elindultunk a pálya felé. Mikor odaértünk az új lány épp akkor vezette ki lovát onnan.
- Szép ló, Pehely a neve, igaz? - mosolyogtam a lányra, próbáltam vele ismerkedni.
- Köszönjük, igen! - válaszolt a kérdésemre csendesen.
- Na és hogy tetszik a lovarda? - lépett egyet előre Alex.
- Tetszik, csak még meg kell szoknom - mosolygott a fiúra. Ő bólintott egyet, majd a lány is elment.
- Menj csak - szólalt meg újra.
- Rendben! - mondtam, majd bevittem Tornádót. A lovam baloldalára mentem, beleraktam a kengyelbe a lábam és fel is húztam magam.
- Mérem az időt, ügyes legyél! - vette elő a zsebéből a telefonját Alex.
- Az leszek.. - pirultam el.
Megsimítottam Tornádó nyakát, majd Alex szólt, hogy mehetünk. Azért mérte az időt, mert három nap múlva versenyem lesz, ahogyan neki is. Nyolc akadály volt a pályán, amin át kellett ugranunk a lovammal. Elindította Alex a stopperórát és mi pedig ügetni kezdtünk a pályán. Az első akadály sima ügy volt, a második kicsit már nehezebb. A Harmadik és negyedik akadály is elég könnyen ment. Amikor már a hetedik akadálynál tartottunk úgy éreztem, hogy jó időben vagyunk és sikerülni fog hibátlanul végigcsinálnunk a pályát, de tévedtem. A lovarda előtti úton egy motoros csapat haladt végig vagyis olyan négy-öt motoros. Tornádó megijedt a hangos motoroktól, ezért leverte az utolsó akadályt. Ezután megpróbáltam megnyugtatni, de jött még egy motoros, ami lemaradt a többiektől. Ekkor már Alex is beszaladt a pályára, hogy segítsen megállítani a lovamat. Tornádó többször is felágaskodott, de erősen kapaszkodtam és próbáltam megállítani. Az egyik lábam kiesett a kengyelből. Ekkor már kicsit megijedtem. Tornádó ágaskodott még egyet, de akkor már nem tudtam a hátán maradni, ledobott a hátáról.

( 89 megtekintés )

Szólj hozzá:

  - megszűnt felhasználó - 2019. 04. 30. 17:09  
Rendben, máskor próbálok figyelni rá.

ZooGirl1 2019. 04. 28. 22:05  
Én annyira a lovas dolgokba nem tudok belekötni, mert én sem igazán tudom, nekem leginkább a szóismétlések voltak zavaróak.

  - megszűnt felhasználó - 2019. 04. 28. 14:08  
Értem, köszönöm szépen! A lepucolással tisztában voltam én is csak nem nagyon akartam részletezni, de köszönöm, hogy leírtad, örülök neki és máskor majd jobban részletezni fogom!

Juhászkutyi.
 
2019. 04. 27. 19:01  
Az események elég gyorsan történnek, a vesszőhasználat is hibádzik néhány helyen ("Beléptem az istállóba és megpillantottam a legjobb fiú barátomat Alexet." helyett "Beléptem az istállóba és megpillantottam a legjobb fiú barátomat, Alexet."), de én most nem emiatt írok, inkább a lovas dolgok miatt. Azonban még annyit, hogy ez a mondat elég furcsára sikerült: "Ő egy 7 éves angol telivér mén ló, szőre pej színű, ahogyan a sörénye is farka is, számomra ő a világ legszebb lova." Mivel a pej nem egy olyan színnév, mint mondjuk a barna, a fekete, és társaik, hanem azokat a lovakat jelöli, akiknek a rövidszőrük barna, barnás, a hosszú pedig fekete, így én nagyon helytelennek érzem, hogy úgy írtad le, "a sörénye és farka is pej színű". Érted?
Szóval annyit szerettem volna kiemelni - a fentin kívül -, hogy néhány dolgot kihagytál a lovas-lovaglásos rész leírásából, ami remélem, hogy csak azért maradt ki, mert valamilyen okból nem tartottad fontosnak leírni, de egyébként tisztában vagy vele. Ez lehet, hogy csak nekem szúrja a szemem, de amikor azt a jelenetet írtad, hogy a lovaikat szerszámozzák, kihagytad azt a részt, hogy lepucolják őket előtte. Ez talán szőrszálhasogatásnak tűnik, és tudom, egy bokszban tartott lóra nem gyűlik annyi kosz, mint egy ridegen tartottra, de akkor is nagyon fontosnak tartom kiemelni. A másik viszont sokkal komolyabb, miszerint: az egyik mondatban felszállt, a másikban pedig már vágtáztak is az akadályok felé. Ha szándékosan is hagytad ki azt a lépést, hogy először besétáltat illetve bemelegít a lovával, akkor sem helyes, mert az átadott információ nagyon-nagyon rossz példa! Ez csak egy történet, tudom, nem is azt mondom, hogy te azzal nem vagy tisztában, hogy nagyon fontos a bemelegítés, főleg egy bokszos lónál, de ha nem írod le, sőt, úgy fogalmazol, hogy ez a lépés egyértelműen nem is létezik a történetedben, akkor sajnos az olvasó erre következtet. Legalábbis én biztosan. A részletek nagyon fontosak, ettől lesz valami igényes és érdekes, még akkor is, ha csak egy ilyen piti dologról van szó. Az az olvasó, akinek köze sincs a lovakhoz, nem fog ezen fennakadni, a lovas közösség viszont annál inkább, és szerény véleményem szerint egy pacis történet főleg a második tábort szeretné megszólítani.
Megmondom őszintén, nem olvastam az előző részt, nem tudom, miről szól a sorozat, azonban szerintem nincsen vele baj, néhány szóismétlés van, erre figyelj - azonban ezek egy-két átolvasással kiküszöbölhetők -, de tényleg, a részletek, a részletek! Talán csak én vagyok ennyire mánikus, de hát erre van a komment szekció, a véleményekre, nem de bár?
Remélem hozzásegített az írásaidhoz a kis szösszenetem, egy kis odafigyeléssel nagyon igényes dolgot adhatsz ki a kezedből, és hidd el, megéri a fáradságot. Sok sikert!


 
  KutyaTanya  · Copyright © 2007-2019 · Minden jog fenntartva. · Használati feltételek & Jogi és adatvédelmi nyilatkozat