Újság >> Cikkek

(ellenőrizte: Ashley1998)

Winter is here
Megosztás: f

Winter is here

Sziasztok! Először is, borzasztóan sajnálom a röpke egy hónapos késést, én teljességgel meg voltam róla győződve, hogy ez a cikk már meg van írva. Aztán nemrég hatalmasat koppant, hogy amúgy nincs. Ennek ellenére remélem, hogy a legtöbben már felkészültetek a mínuszokra, és ez a rész csak egy kis ismétlő lesz! Jó olvasást!

Ilyen szőrben te is fáznál!

Remélem senkinek nem újdonság, hogy rövid/egyrétegű szőrű kutyát nem szabad kint tartani télen a hideg kertben. Miért? Fázik. Ennyi. Sajnos elég népszerű az a tévhit, hogy kutya nem való lakásba, pedig jónéhány fajtát kifejezetten oda tenyésztettek. Az egészséges, hosszú, többrétegű szőrrel rendelkező példányoknak nem okoz gondot átvészelni a telet egy szél és hóvédett helyen, de a rövid/egyrétegű szőrű, rövid lábú kutyáknál több problémát is okozhatnak a mínuszok. Legsúlyosabb esetben halálra is fagyhatnak, de a hideg nem tesz jót az ízületeiknek sem. Egyszóval, őket be kell engedni, ha nem szeretnénk a későbbiekben egy csomó problémát.

Kutyaház téliesítése

Vannak fajták, amik viszont kifejezetten erre a csontig hatoló hideg időre lettek kitalálva. Az északi fajták például kifejezetten jól érzik magukat, ha nem kell harminc fokban meggyulladniuk még a későesti sétán sem, de a nagyobb bundájú, nagytestű kutyáknak sem okoz kifejezetten problémát a tél. Ennek ellenére nem árt, ha az ő fekhelyüket is téliesítjük. A kutyaház kibélelése jó hőszigetelő anyagokkal jó ötlet, a legtöbben szalmát, fűrészport vagy párnákat használnak erre a célra. A lényeg, hogy ez sose legyen nedves a kutya alatt. Érdemes a kutyaház ajtajára is felszerelni valamilyen textildarabot, ami benn tartja a hőt, ha a kutya beleheli az ólat.

Befagyott vizek

Szintén kerti kutyák problémája a befagyott ivóvíz is. A folyadékbevitel fontosságát már óvodában is elmagyarázzák nekünk, és kutyáinknál sincs ez máshogy. Nem csak nyáron, télen is. Kerti kedvenceink vizét célszerű naponta többször cserélni, langyosan kitenni. (Én reggel iskola előtt, délután mikor hazaérek és séta után cserélem neki, ez egy működő módszer, így nem fagy be.)

A kabát és a cipő kérdése

A kutyák öltöztetése megosztja a véleményeket, míg egyesek teljesen elfordulnak tőle, agyatlanságnak tartják, mások minden szezonra vásárolnak pár szettet kedvencüknek. Melyik oldalnak van igaza? Egyiknek sem.
A lakáskutyák szőre nem nő meg és sűrűsödik be télire, mint kerti társaiké, így nekik kifejezetten szükségük van télen kabátra. Célszerű egy bélelt, vízhatlan darabot beszerezni, amely melegíti a törzset.
A kutyacipőnek egészen más feladata van. Városi ebeknél gyakran előfordul, hogy a sózott út kikezdi a kutya tappancsát, ami aztán fájdalmas, véres sebeket eredményez. Ilyen helyzetekben jól jöhet egy cipő. Néhány eb azonban nem tűri meg magán ezeket a kellékeket, de nem kell aggódni, nekik találták ki a mancskrémeket, amik szintén jó szolgálatot tehetnek.

Karácsony és szilveszter

Habár már éppen elmúlt karácsony, gyanítom, hogy sokaknak még ott figyel az ünnepi menü maradéka a hűtőben. Jó, de ennek mi köze a kutyához? Eddig semmi, de ha a maradékot továbbra sem eszi meg senki, akkor könnyen a tányérjában landolhat. Ezzel azonban óvatosnak kell lenni, az emberi maradék önmagában is képes problémákat okozni az emésztésükben, ha pedig a félszáraz piskótát szeretné valaki felajánlani ebünknek, verjük ki a fejéből a gondolatot. Mindenféle ételre vonatozik, hogy a kutya csak azt kapja meg, ami neki való!
A szilvesztert gondolom nem kell bemutatni senkinek, a színes tűzijátékokat mindenki imádja – azokon kívül, akiknek ilyenkor retteg a kutyájuk. Tavaly erről egy egész terjedelmes cikket sikerült írnom, amit itt érhettek el.

Jeges dolgok

Jégen korcsolyázni kedvencünkkel talán remek programnak ígérkezik egyesek számára, ám óvatosan! Beszakadhat, és a vízbe esett kutyát, azon kívül, hogy megfázás, tüdőgyulladás és más veszélyek is fenyegetik, kimenteni sem könnyű. És igencsak idegörlő folyamat. Ezen kívül maga a csúszkálás sem egy száz százalékig biztonságos dolog, még úgy sem, ha valakinek négy lába van.
A másik elkerülendő dolog a hóevés és a jégkásás pocsolyák kóstolgatása. Ugyan úgy, mint nálunk, ebeink esetében is torokgyulladást és megfázást okozhat, ezért erősen ajánlott tiltani.

Élősködők

Tudom, borzasztó unalmas, hogy minden ilyen cikkben emlegetem őket, de higgyétek el, nem azért, mert ez a kedvenc témám. Az ok egész egyszerűen az, hogy nagyon sok problémát okoznak, és újabban nem hajlandóak még télen sem kipusztulni. Ennek oka az enyhébb időjárás, amit ők szépen túlélnek, és előfordulhat, hogy egy kellemesen hűvös téli napon, amikor a hőmérséklet éppen nem csökkent nulla fok alá, összetalálkozhatunk velük. Emiatt a védekezéssel télen sem szabad leállni.

Ennyi lett volna mára, de most tényleg őszintén remélem, hogy sok új dolgot nem mondtam. Ha kérdésetek, vagy észrevételetek van, nyugodtan írhattok üzenetet, vagy jelezhetitek kommentben! Remélem mindenkinek jól fog telni az egy-két nap, ami az évből hátra van, és előre is boldog új évet kívánok mindenkinek! És további jó kutyázást!

( 181 megtekintés )

Szólj hozzá:

Astrum 2018. 01. 01. 21:45  
Köszönöm, örülök, hogy tetszik nektek!^^
Lesso, nem titkolom, a “Winter is coming „ címet szándékoztam adni neki, de az úgy elég ostobán hangzott volna, mivel már javában benne voltunk a télben, amikor a cikk megjelent.

Lesso 2017. 12. 31. 14:15  
A címről csak nekem jutott eszembe a Trónok harca? :"D (oké, befejeztem xd)
Nekem is nagyon tetszett, és neked is boldog új évet! ^^

Betti:3
 
2017. 12. 31. 10:54  
Nagyon jó lett!
Neked is boldog új évet!


 
  KutyaTanya  · Copyright © 2007-2018 · Minden jog fenntartva. · Használati feltételek & Jogi és adatvédelmi nyilatkozat