Újság >> Cikkek

(ellenőrizte: Ashley1998)

Érdekességek a Mikulásról
Megosztás: f

Érdekességek a Mikulásról

Sziasztok!
Az Advent időszaka eleve eltölt sok embert izgatottsággal, várakozással és vágyakozással, erre pedig az is ad okot, hogy december hatodikán sok gyerekhez ellátogat a Mikulás. Legyen ez iskolában, otthon vagy csak az interneten, de sok helyen találkozhatunk az eredeti, jól ismert történettel, ami Szent Miklósról szól, az ő jó tetteiről és arról, hogy az ő életéről szóló legendákból alakult ki a Mikulás személye. Így ma új, érdekes dolgokat olvashattok, amiket esetleg még nem tudhattatok róla és a segítőiről, a krampuszokról.

A név - A Mikulás név a Mikós szlovák és cseh változata. (Eredeti név: Mikuláš)

A Mikulás más országokban - Ausztráliában a Mikulást rénszarvasok helyett nyolc, fehér kenguru kíséri.
Oroszországban pedig a megszokott piros ruha helyett kéket visel néha és trojkán utazik. (Trojka:)

Piros ruha - Régebben is piros ruhában volt ábrázolva - előfordult kékben, barnában, de még lilában is -, de az emberek azóta képzelik kövérkés, jókedvű, piros ruhás bácsinak a Mikulást, mióta 1928-ban egy gyermekkönyv, 1931-ben pedig a Coca Cola formázta meg így a figurát.

A krampuszok - A krampuszok régen ördögformájú, szőrös, patás teremtménynek voltak ábrázolva, akik a maiakhoz hasonlóan megbüntették a rossz gyerekeket. Több durvább történet is létezik, amik arról szólnak, hogy a gyerekeket az alvilágba viszik, de a köztudatban leginkább csak a virgács, a szemtelenség és a gonoszság maradt meg róluk. Valószínűleg a jóságos Mikulás mellé azért kellettek a krampuszok, hogy ne csak a jó gyerekek kapják meg a jutalmukat, de a rosszak is a büntetésüket.

Búcsúzásképp pedig egy kedves kis videót is hoztam nektek, méghozzá a Mikulás "segítőjéről". Ez természetesen csak kitaláció, hiszen a krampuszon kívül nem nagyon íródtak történetek más segítőkről, mégis szerintem egy aranyos videó, témához kapcsolódik, szóval ha van két-három percetek szánjatok rá egy kis időt.

Remélem megtudtatok számotokra új és érdekes dolgokat és, hogy jól telt nektek ez a nap!
Ti mit kaptatok Mikulásra? Ha van kedvetek, nyugodtan írjátok meg kommentben és, ha tudtok valami különleges tényt a Mikuláról, azt is nyugodtan megírhatjátok!

( 170 megtekintés )

Szólj hozzá:

K. Ruby 2017. 12. 15. 9:48  
Kenguruuu *-*
Én két könyvet kaptam Mikulásra, de örültem neki

Danny 2017. 12. 08. 15:22  
Extra érdekesség: a Mikulás (vagy ex-kommunista helyeken Télapó, Ded Moroz) eredeti színe az orosz kék vagy zöld. Amikor Amerika átvette és a Coca-Cola pirossá színezte, akkor terjedt el a ma ismertebb színe. De alapból kék.

Itsme 2017. 12. 07. 18:32  
Érdekesek, sok volt az újdonság
Fehér kenguruk, jujci, cukin ábrázolhatják :3


 
  KutyaTanya  · Copyright © 2007-2018 · Minden jog fenntartva. · Használati feltételek & Jogi és adatvédelmi nyilatkozat