Újság >> Cikkek

(ellenőrizte: Juhászkutyi.)

Ötven érdekes tény a kutyákról
Megosztás: f

Ötven érdekes tény a kutyákról

Hali! Éééés akkor itt is van az ötven tény második fele. Jó olvasást!

26. A márkás kutyák/designer keverékek hóbortját egy ausztrál tenyésztő indította el, amikor megálmodta a labradoodle-t. Wally Conrontól egy házaspár kért vakvezető kutyát a feleség számára, azonban a férj allergiás volt a kutyaszőrre. Conron úgy küszöbölte ki a problémát, hogy a vakvezetőnek rendkívül alkalmas labradort keresztezte a szőrét alig hullató uszkárral.

27. A márkás kutyáknál maradva, Conron azt nyilatkozta, hogy megbánta a keresztezési mánia elindítását. Óva int mindenkit attól, hogy össze-vissza párosítsák a kutyafajtákat.

28. Vannak azonban hasznos keveredések is: a német juhászkutya és a belga malinois keverékét eredményesen használják munkakutyaként.

29. Az ezüst labradornak nevezett kutya valójában nem a kék színű egyedeket jelenti, mivel a labrador hivatalosan három színben létezik: barnában, sárgában és feketében. Az ezüst színű egyedeket weimari vizslával keresztezés eredményeképp jönnek létre.

30. A teacup kutyák roppant betegesek, a csontjaik könnyen törnek és nem élnek sokáig. Ennek oka, hogy létrehozása során a legkisebb egyedeket válogatták ki, akik a leggyengébbek is.

31. A pekingi palotapincsiket lábmelegítőnek is használták.

32. A tibeti masztiffot tartják a világ legdrágább fajtájának.

33. Diszplázia esetén a legtöbbeknek a rendellenesen kifejlődött csípőjű kutyák jutnak az eszükbe, ám fontos tudni, hogy háromféle diszpláziát különböztetünk meg: csípőízületit (HD), könyökízületit (ED) és vállízületit.

34. Külföldi felmérések szerint a kutyák halálának leggyakoribb oka daganat. Ezt szorosan követi a gyomorcsavarodás.

35. A nyers tojásnak köztudottan jó hatása van a kutyák szőrére, a sportkutyások azonban megfőzik, ugyanis így sokkal több emészthető fehérjét tartalmaz, ám így a legfontosabb vitaminok lebomlanak. Hobbikutyáknak heti egyszer nyersen ajánlott.

36. A tojás héját sem kell a kukába hajítanunk. Porrá őrölve kedvencünk vacsorájára szórva remek kalciumforrás.

37.  A rottweiler egy Rottweil nevű német városról kapta a nevét, amely Baden-Württemberg tartományban található. Rottweilben korábban rómaiak állomásoztak, és az általuk hátrahagyott masztiff típusú kutyákból alakult ki a rottweiler, melyet marhahajtásra használtak.

38. George Washington basset hound tulajdonos volt. Marilyn Monroe szintúgy.

39. Ariana Grande egyik kutyája a Sirius nevet viseli, a Harry Potterben szereplő Sirius Black után kapta a nevét.

40. Az airedale terriert a terrierek királyának nevezik.

41. Egyesek a kutyák királyának nevezik (nevezték) a német juhászkutyát, mert rendkívül sokoldalú munkakutya (volt), és szinte bármilyen feladat elvégzésére alkalmas, emellett családbarát, szereti a gyerekeket és még szép is.

42. Mások a komondort tartják a kutyák királyának.

43. A japán akita egyedi és gyönyörű kinzete miatt roppant népszerű fajta, ám hűségénél már csak a makacssága nagyobb. Az egyik legnehezebben kezelhető kutyafajtaként tartják számon, és a nevelése még gyakorlott kutyásoknak is kihívás.

44. A legtöbb kutyatámadást postások szenvedik el.

45. Egyes kutatások szerint a labradorok harapnak meg a legtöbb embert. Ez először meglephet minket, azonban a statisztika oka csupán annyi, hogy a labi az egyik legnépszerűbb fajta, és a felelőtlen szaporítás miatt sok az ideggyenge vagy rossz gazdánál lévő példány.

46. Az ausztrál juhászkutya nevének esete hasonló a labradoréhoz. Nem Ausztráliából, hanem az Amerikai Egyesült Államokból származik.

47. Az aussie sikerének titka a szemszínében rejlett. A legtöbb egyednek kék szeme volt, amit az amerikaiak különösen kedveltek. A feltételezések szerint azért, mert az indiánok a hiedelem szerint a kék szemű kutyákat szellemkutyának tartották, és messze elkerülték őket. Ez segített a telepeseknek távol tartani az őslakosokat.

48. A belga juhászkutyának négy típusa van: laekenois, malinois, groenendael és tervueren. (A képen ilyen sorrendben)

49. Egyes fajtáknál annyira különvált a munka és show vonal tenyésztése, hogy a két típus között hatalmas különbségek vannak. A legszembetűnőbb a border colliek és német juhászok esete, de az angol cocker spánielnél is különbözik a két típus.

50. A golden retriever arany színe az egészen sötéttől kezdve a világos krémig terjedhet, bár az utóbbi években a világosabb árnyalatok kedveltebbek.

50+1. Lajka kutya neve valószínűleg mindenkinek ismerős, hisz ő volt az első élőlény, aki járt az űrben. Azt viszont kevesen tuják, hogy Lajka eredetileg Moszkva utcáin kóborolt, majd sintértelepről választották ki a küldetésre. Két társával együtt rövid képzésben vett részt. Lajka már alapból halálra volt ítélve, ugyanis a műhold, melyek fedélzetén utazott, nem rendelkezett a visszatérésre alkalmas eszközökkel, de a repülés hetedik órájában elpusztult.

Ennyi lett volna a második huszonöt plusz egy tény, remélem mindenkinek tudtam újat mondani, és élveztétek az olvasását! További jó kutyázást mindenkinek, és nézzetek néha a fejetek fölé!

( 183 megtekintés )

Szólj hozzá:

Astrum 2017. 11. 15. 15:20  
AliNati2, örülök, hogy neked is tetszik!^^ Én kiejteni nem tudom őket, pedig már hatszor utánanéztem, hogyan kell, de nem. Körülbelül annyira ment a fejembe, mint a matek. (semennyire) Úgyhogy én ha beszélnem kell róluk, akkor mindegyik belga. A malinois meg mali. Anno amikor kutyavásárlás előtt álltunk, nagyapám egy mali-németjuhász mixekkel foglalkozó ismerősétől akart nekem kutyát venni, akkor az öreg is csak belgázta őket, miután nagyapám nézett rá, hogy mégis milyen idegen fajta kutyáról beszél neki, hát ő csak a kisunokájának szeretne egyet.
Bár barátnőm szerintem mindenkit túlteljesített, amikor kedvenc kutyafajtájának kiáltotta ki a "terivur terriert".

AliNati2 2017. 11. 14. 20:45  
Nagyon tetszik ^^ A belga juhászkutyához kapcsolódóan én csak azt nem kedvelem, amikor valaki azt mondja, hogy belga laekenois, belga tervueren juhász, és a többi. Ez a négy különálló fajtáknak ugyan nem titulálható, de ettől függetlenül én nem belga groenendaeloznék ^^
Nagyon jó ^^ Akkor vigyázni fogok az űrállomásokkal :P

Astrum 2017. 11. 12. 15:22  
Köszönöm, örülök, hogy tetszik nektek!^^

Karácsony 2017. 11. 12. 13:22  
Jó lett!

nonti 2017. 11. 12. 11:10  
Jó volt, majd még legyen néhány ilyesmi cikk^^

Elza01 2017. 11. 12. 9:44  
Hú... Nagyon jó volt! Akadt egy-két dolog, amit még nem hallottam, szóval máris okosabb lettem. ^^

Betti:3
 
2017. 11. 11. 21:24  
Még kinek volt az első szó "Ariana Grande", amint átfutotta a cikket, hogy utána belekezdjen olvasni?

Astrum 2017. 11. 11. 20:48  
Najó, feldobtad ezzel az estém xDDD Egyébként szerintem mindenkinek vannak, de hát unalmas is lenne az életünk nélkülük.

1. oldal Következő

 
  KutyaTanya  · Copyright © 2007-2018 · Minden jog fenntartva. · Használati feltételek & Jogi és adatvédelmi nyilatkozat