Újság >> Cikkek

(ellenőrizte: Ashley1998)

Here comes the fall again
Megosztás: f

Here comes the fall again

Üdv mindenkinek újra! Szeptember elsejével beköszöntött az ősz, az év egyik legszebb hónapja. Az idő lassan lehűlik, és kinek örömére, kinek bánatára, elkezdődött az iskolaidőszak is. De mi van a kutyáinkkal? Mire kell figyelnünk ősszel? Jó olvasást!

Kullancsok, még mindig

Sajnos tévhit, hogy a nyár végeztével hátradőlhetünk, és élvezhetjük a kullancsmentes sétákat kedvencünkkel. Ezek a vérszívók a fagyok beköszöntéig sajnos nem vonulnak vissza, ugyan olyan lelkesen kapaszkodnak fel az ebekre, és ránk, gazdikra is. És továbbra is súlyos betegségeket terjesztenek. Ne felejtsük el a védelmet ősszel sem! Bár a jó minőségű nyakörvek többsége 5-8 hónapig is használható, a tablettákat és spot onokat gyakrabban kell használni, így könnyebben elfelejtődnek az ősz beköszöntével.

Túraidő és vadászszezon

Még nincs farkasordító hideg, de már nincs negyven fok… kinek ne lenne kedve kutyástul túrázni egyet az ősz színeiben pompázó erdőben? Azonban nem árt óvatosnak lenni, mert kezdődik a vadászszezon. Mielőtt kirándulni indulnánk, győződjünk meg róla, hogy az erdőben, ahová menni terveztünk, nem folyik vadászat! (Ezt az adott vadásztársaság honlapján megtehetjük.) Fontos, hogy a túra alatt a kutyán legyen póráz, ugyanis az elkóborló, vadat űző kutyát a vadászok kilőhetik, és a legtöbb esetben nem haboznak ezt megtenni. (Sőt, elég sok bejegyzést és cikket lehet olvasni, hogy a gazdájától pár tízméterre lévő kutyát lőttek ki, mint ahogy tavaly francia turisták pásztorkutyájával is történt. Legyünk óvatosak!) Kedvencünkre tehetünk láthatósági mellényt, fényvisszaverő/világító  nyakörvet/hámot/pórázt. Még a teljes mértékben behívható ebekre is tegyünk a biztonság kedvéért pórázt! Erre a célra tökéletesek a 10-20 méteres hosszúpórázok, melyeket bármilyen jól felszerelt kisállatboltban megtalálhatunk.

Hideg éjszakák

A hidegebb idő beköszöntével együtt járnak a hidegebb éjszakák, és a fázós kutyák. A rövidebb és egyrétegű szőrrel rendelkező kutyáknak nem kellenek mínusz fokok ahhoz, hogy fázni kezdjenek. Egyes példányok már tíz fokban is reszketnek, mások ilyenkor érzik elemükben magukat. Figyeljük kedvencünk jeleit! (Saját megfigyelésem, hogy a hideg időben beengedett kutyák egy idő után jelzik, ha fáznak odakint.) Amennyiben ebünk az ajtóban toporog, ugat, estefele reszket, engedjük be, vagy alakítsunk ki számára szélvédett, puha és meleg fekhelyet. Kibélelhetjük a kutyaházát takarókkal, szalmával, fűrészporral, a bejáratra felszögelhetünk szélvédőt, ami bent tartja a meleget.

Amikor az iskola közétek áll

Iskolába járni kötelező, ezt el kell fogadnunk. Mindenki életében vannak napok, amikor minden egyszerre jött össze, két témazárót írtok, és három tantárgyból feleltek, a kutya pedig reménykedve várja a sétát és a játékot. Bár egy két foglalkozásmentes nap nem jelenti a világ végét, ha huzamosabb ideig hanyagoljuk kedvencünket, fáradtságra és tanulnivalókra hivatkozva, azt a kapcsolatunk és kertünk/berendezési tárgyaink is megsínylik. Igyekezzünk minden nap időt szánni az ebekre! Kipróbálhatunk különböző logikai játékokat, amelyek a kutya elméjét tornáztatják meg. Az interneten rengeteg otthon elkészíthető alternatívát találhatunk, de beszerezhetjük őket boltban is.

Korai sötétedés veszélyei

A nappalok folyamatosan rövidebbek, hamarosan pedig óraátállítás. Ez sajnos egyenlő azzal, hogy a világosban töltött sétaidő folyamatosan rövidül, és legjobb esetben is félhomályban érünk haza. Egy forgalmas út mellett ez kifejezetten veszélyes lehet. A közvilágítás ellenére az autósok nem mindig veszik észre a kivilágítatlan gyalogosokat, főleg ha azok sötét ruhákat viselnek. A balesetek elkerülése érdekében viselhetünk fényvisszaverő mellényt, világító karkötőt, és kedvencünket is felszerelhetjük különböző fényekkel. A világító nyakörvek kezdenek egyre népszerűbbek lenni, de egy kis keresgéléssel könnyen találunk pórázt és hámot is. Létezik kutyák számára gyártott láthatósági mellény, ami szintén jó szolgálatot tehet. Fontos, hogy soha ne menjünk kivilágítatlanul kutyát sétáltatni sötétedés után, és legyünk nagyon óvatosak!

Ennyi lett volna a mai cikk. Remélem érdekesnek találtátok! Ha kérdésetek van, vagy valamivel nem értetek egyet, nyugodtan jelezzétek kommentben vagy üzenetben! További jó kutyázást mindenkinek!

( 197 megtekintés )

Szólj hozzá:

Astrum 2017. 10. 18. 18:58  
Elza01: Örülök, hogy tetszett!

Juhászkutyi.
 
2017. 10. 10. 6:35  
Ell..

Elza01 2017. 10. 09. 23:34  
Nagyon jó, sok hasznos dolog van benne!

Astrum 2017. 09. 29. 15:37  
Köszönöm a pozitív visszajelzéseket, örülök, hogy ez is tetszett!^^
Itsme: Itt egy másik felhasználómon archiváltam mindent, a Segítség, gazdi leszek! az elejétől végigveszi a fontosabb tudnivalókat. Igyekszem folyamatosan frissíteni a klubbot. Viszont ajánlom, hogy ezen kívül máshol is olvasgass, rengeteg hasznos internetes oldal és könyv áll a rendelkezésedre. Sok sikert a kutyussal!

AliNati2 2017. 09. 29. 13:50  
És kihagytam a Népszerű kutyafajták nyomábant.

AliNati2 2017. 09. 29. 13:37  
Betti, azzal, hogy ezt leírtad, semmit nem segítettél szegénynek.
It's you, ott van a Segítség, gazdi leszek!, a Get ready for summer, a Sárga szalag és ez ^^

Betti:3
 
2017. 09. 29. 6:12  
Itsme: Sok ilyen cikke van, vannak egész sorozatai is.

Itsme 2017. 09. 28. 21:28  
Nekem rengeteget segített. Sajnos Brendonról nem tudok normálisan gondoskodni, mert semmit nem tudok szinte a kutyákról >< Ha akadnak még ehhez hasonló cikkeid, akkor belinkelnéd őket, vagy megadnád a címüket? c: Előre köszike:3

AliNati2 2017. 09. 28. 20:22  
Megint sikerült lenyűgöznöd *-* Ritkán ülök számítógéphez, az iskola és a kutyázás teljesen elveszi az időmet, de amikor ezt megláttam, akkor nem tudtam ellenállni neki *-* Köszönöm, imádom ezeket olvasgatni, habár nincs sok újdonság (számomra) benne, de mégis jó érzés felfrissíteni a memóriánkat.

1. oldal Következő

 
  KutyaTanya  · Copyright © 2007-2018 · Minden jog fenntartva. · Használati feltételek & Jogi és adatvédelmi nyilatkozat