Újság >> Cikkek

(ellenőrizte: Stormy)

Get ready for summer
Megosztás: f

Get ready for summer

Sziasztok! Az előző részben beszéltünk az élősködők által terjesztett betegségekről, de ilyenkor nyáron nem csak ők tudnak problémát okozni, hanem még maga a Nap is. A mai részben a hőguta tüneteiről és a kezeléséről lesz szó. Jó olvasást!

A hőguta tünetei

Ha autóban, vagy huzamosabb ideig napon hagyott kutyát látunk, már gyanakodhatunk a hőgutára. Nem árt azonban ismerni a tüneteit.
Heves lihegés: Ha kedvencünk extrém sebességgel liheg, ne hagyjuk figyelmen kívül!
A nyál megvastagodása: Ha a lihegés mellé a kutyánk nyálának besűrűsödése is társul, az már a kiszáradást jelzi.
Megemelkedett testhőmérséklet: A kutyák átlagos testhőmérséklete magasabb, mint az emberé, 38-39°C. Hőguta esetén ez azonban 41°C-ra emelkedhet, ilyenkor már azonnali segítségre van szükség.
Vörös nyelv és íny: Szintén a dehidratáltságot jelzi. Az ebek ínyének normál színe halványrózsaszín, egyes fajtáknál sötét foltok tarkítják, de bármilyen színváltozás problémát jelez.
Tágra nyílt pupillák
Szédelgés, esetlen mozgás: A hirtelen eldőlések, összeesések, összerogyások már egyértelmű jelek.
Hányás, hasmenés: Akár még véres hányás és hasmenés is lehet tünet.
Eszméletvesztés, kóma: Ha kedvenced elvesztette az eszméletét, azonnal induljatok az orvoshoz!

Mit kell tenned, ha tapasztalod a tüneteket?

Először is meg kell kezdeni a kutya hűtését. Fontos, hogy nem szabad a hirtelen ijedtségben kipróbálni a kutyán az Ice Bucket Challenge-et, hanem fokozatosan kell kezdeni a hűtést! Először vigyük a kutyát árnyékba/légkondicionált helyiségbe, majd kínáljuk vízzel, vagy ha nem akar inni, nedvesítsük a nyelvét és a száját. A víz hűvös legyen, de ne jéghideg! Eközben elkezdhetjük hűteni a talpait, ugyanis itt tudják leadni a leggyorsabban a hőt. Tehetünk nedves törülközőt a hasára, fejére és nyakára. Fontos, hogy mindenképpen lássa állatorvos a kutyát, és még akkor is vigyük el, ha a hűtés során kedvencünk jobban lesz. Ugyanakkor érdemes egy jól felszerelt rendelőbe mennünk kedvencünkkel, és nem csak kihívni az állatorvost, aki a rendelője hiányában nem tudja olyan szakszerűen kezelni kedvencünket. Szükség lehet további kezelésre, akár intravénásan is, hogy megelőzzük az agy károsodását!

Hogyan tudjuk elkerülni a hőgutát?

Nagyon fontos, hogy soha ne kössük ki a tűző napra a kutyát, és ne hagyjuk még pár percre sem az autóban, akkor sem, ha megy a légkondi és le van húzva az ablak. Mindig legyen a kutya előtt friss, hűvös víz, legyen lehetősége árnyékba vonulni, és akár még egy külön kis medencét is kitehetünk neki. (Pancsikolót, ahogy mi nevezzük. A legtöbb kutya imádja.) Ne a legnagyobb melegben mozgassuk és futtassuk kutyánkat, a legmelegebb órákat igyekezzünk hűvös helyen tölteni! A nagyobb sétákat időzítsük a hűvösebb órákra.

Ha autóban, vagy napon hagyott kutyát látunk, segítsünk rajta! Ne menjünk el az utcán kóborló állatok mellett sem, mert lehet, hogy nekik mi vagyunk az utolsó esélyük! Ha nem tudjuk őket befogadni, vagy csippet olvasni bennük, értesíthetjük valamelyik állatvédő szervezetet. Az autóban hagyott kedvencek esetében, ha a kutya szemmel láthatóan rosszul van, a rendőrség értesítése után betörhetjük az ablakot, és elkezdhetjük hűteni a kutyát.

Köszönöm, hogy elolvastátok, remélem tartalmazott hasznos információt! Bár, remélem nem kell majd alkalmaznotok, se a saját kedvenceteket, se már, bajbajutott állaton. Jó kutyázást és kellemes nyarat mindenkinek!

( 119 megtekintés )

Szólj hozzá:

Astrum 2017. 07. 24. 10:47  
Susu, örülök! (Egyébként Huxy vagyok, csak nem tudok belépni abba a profilba.)

Cuki Susu Powa 2017. 07. 22. 16:28  
Nagyon jó lett, sokat segítettél!

Huxy 2017. 07. 15. 18:49  
Na, azt elmesélem! Szóval, az én ebzetem nem úszik, lehetetlen belekönyörögni a vízbe, amint a hasát éri, kirohan. Ennek pontosan tudjuk az okát is, amiről nem tudom eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek.
Amikor megkaptam a kutyámat, akkor még kajakoztam. A sporttelep mellett, ahol edzettünk, szabad stégek voltak, amit a fürdőzők előszeretettel használtak is. Anyáék rendszerint értem jöttek az edzés után, de egyik nap korábban lejöttek, és a kutyával a parton sétáltak. Az eredeti tervük az volt, hogy miután én végeztem megúsztatjuk a kutyát. Namost, amikor én kisétáltam a sporttelep elé, ahol egy parkoló volt kialakítva, már csak azt láttam, hogy a kutyámból csöpög a víz, és cseppet sem látszik boldognak. Kiderült, hogy anyáék sétálgatás során összefutottak egy bácsival, aki nagyon megörült nekik, mert már évtizedek óta német juhászkutyákat tartott, és imádja a fajtát. Fel is ajánlotta, hogy majd ő beviszi az ebet a vízbe. Ebből az lett, hogy elszántan lemasíroztak a stégre, ahol a bácsika megcsúszott, beleesett a vízbe, miközben az egyetlen elérhető dologba kapaszkodott: a pórázba, aminek a végén szerencsétlen kutya azt se tudta mit csináljon. Természetesen nem maradt meg neki jó élményként az incidens, szóval ő úszni egyáltalán nem szeret, de a lábát mosni, valamint a sekély vízben állatkodni azt imád.

Betti:3
 
2017. 07. 11. 21:34  
Mázlikám szeret úszni, de a mamám kutyája még a körméről is lerázza a vizet!

ZooGirl88 2017. 07. 11. 19:00  
Nálunk a három kutyából egyetlen egy szereti a vizet. A másik kettő inkább nem megy bele. A középső még elviseli a vizet magán, de a legidősebb az esőben még az orrát sem dugja ki egy fedeles helyről.

Karai 2017. 07. 11. 14:36  
Igaz néha napján a falra mászok tőlük, de a szívemhez nőttek két év alatt (:

Karai 2017. 07. 11. 14:27  
Azok^^

Huxy 2017. 07. 11. 14:21  
Elza01, köszönöm! Az enyém a teraszon, az asztal alatt szokott heverészni. Ilyenkor napközben ki se lehet robbantani onnan.
Széndioxid, biztosan örülni fognak neki! Ajánlom a műanyagot, a felfújhatóak egy használat után kiszakadnak. Nameg a legtöbb kutya elég vadul játszik bennük.
Karai, köszönöm! Imádom a rotikat, biztos nagyon édesek lehetnek!^^

Karai 2017. 07. 11. 13:45  
Nálunk is van medence a kutyiknak, de lassan kicsi kettőjüknek, mivel Rotik és egyszerre támadják meg a pancsolójukat...Xd
Amúgy tanulságos dolgokat írsz, eddig is olvastam őket, és most is fogom. (:

Széndioxid 2017. 07. 11. 11:30  
Mi a spancinknak külön gyerekmedencét fogunk venni : D

Elza01 2017. 07. 11. 7:09  
Nagyon jó lett ez a rész is! Nálunk a kutyámnak van egy medencéje, és behúzódik a lépcső alá.

1. oldal Következő

 
  KutyaTanya  · Copyright © 2007-2017 · Minden jog fenntartva. · Használati feltételek & Jogi és adatvédelmi nyilatkozat