Megosztás: f i
   Gyakran kérdezett kérdések (By Niti)
 
Gyakran kérdezett kérdések (By Niti) FIGYELEM!
A paw.hu valamelyik oldalán moderátori vagy adminisztrátori ranggal nem bíró felhasználók által összeállított, úgynevezett "Gyakori kérdések" válaszgyűjtemények NEM hivatalosak, így rengeteg esetben pontatlanok, nincsenek kiegészítve, vagy teljesen hibásan tájékoztatnak. Mielőtt egy bizonytalan információt, melyet egy ilyen jellegű kérdésgyűjteményből szereztél, továbbadnál valakinek, kérdezz meg engem, vagy bármelyik moderátort a hitelességéről! Mindemellett szeretném leszögezni, hogy a klub nem tájékoztat az oldal használatának alapvető feltételeiről, ahogyan az alapvető tudnivalókat sem közli (ezekről a Súgóban és a Használati feltételekben tájékozódhatsz). A klub pusztán azon kérdések bővebb megválaszolására szolgál, melyek az említett információs pontokban egyáltalán nem, vagy pedig csak részben találhatóak meg. Hasznos olvasmányul szolgálhat emellett a paw.hu-n található, Glaaki által összeállított T.Á.J.K.É.P klub is kezdő, illetve tapasztaltabb játékosoknak egyaránt.

Tartalomjegyzék
1) A moderátori ranggal kapcsolatos információk tömkelege
2) Zaklatások. Valaki zaklat levélben, vagy a fórumon. Mi a teendő?
3) Felhasználók
4) Újság
5) A fa, bolygó, SoundCloud és YouTube ikonok használata, fórumon és levélben
6) Moderátorsegédek (elkészült)
7) A csalók ellen
8) Javaslatok, kérdések és kérések a klubot illetően

Gyakran Kérdezett Kérdések

1) A moderátori ranggal kapcsolatos információk tömkelege
    Mivel a legtöbb felhasználó ez ügyben keres fel engem, valószínűleg azért, mert szorosan hozzátartozik az oldal közösségi (fórumos) életéhez, szeretnék minden ezzel kapcsolatos publikus információt világossá tenni az érdeklődők számára.

Mi is valójában a moderátor?
    A moderátor az oldal felhasználói közül kiválasztott személy, akiről a többi moderátor úgy vélte, alkalmas arra, hogy ezt a pozíciót betöltse az oldalon. Az új moderátorokat a már meglévő moderátorok választják ki bizonyos szempontok alapján, melyekről bővebben az elkövetkezendőkben tájékozódhatsz.

Mi egy moderátor feladata?
    A moderátorok feladata ellenőrizni a fórumot, mely során igyekeznek fenntartani a felhasználók  közti megfelelő hangvételű kommunikációt (így tehát vitákban nem foglalnak állást, azokat igyekeznek csitítani). Továbbá, ők ellenőrzik a beküldött cikkeket, ahogyan a már bennlévők hozzászólásait; a felhasználók által feltöltött avatarképeket, és az ő feladatuk a tartalmilag nem megfelelő klubok/adatlapok kiszűrése, illetve a különleges cicák profilképeinek utólagos elbírálása*.
    A moderátorok jól ismerik a neveldét, annak működését, hiszen feladataik közé tartozik a kezdő, illetve tapasztaltabb játékosok segítése, ha azoknak bármilyen kérdése felmerül. Ha problémátok akad, a moderátorokhoz bármikor bizalommal fordulhattok (nyilván olyan stílusban, ahogy azt az illem megköveteli). 
(*A különleges cicák esetében a feltöltés után rögtön megjelenik a kép. A moderátoroknak jogukban áll a későbbiekben letörölni, ha úgy vélik a kép nem felel meg a nevelde szabályzatának, vagy nem cicát ábrázol.)

Mit jelent az “Ellenőrizve „ (rövidebben esetleg “Ell „ ) kifejezés?
    A fórum ellenőrzése során a moderátorok visszaolvasnak bizonyos számú oldalt a fórumban és a cikkek hozzászólásainál, egészen egy másik moderátor ellenőrzéséig. A visszaolvasott részen törlik a szabálytalankodásokat és tiltják a szabálytalankodókat a fórumból meghatározott nap(ok)ra, az elkövetett szabályszegések erőssége és mennyisége szerint. Az ellenőrzés végeztével a moderátorok az ellenőrizve (rövidebben: ell) kifejezéssel jelezik, hogy a következő moderátornak meddig kell visszaolvasnia.
(Ezen ellenőrzések a moderátori ranggal nem rendelkező felhasználók számára nem minden esetben láthatóak.)

Honnan tudhatom, hogy valaki moderátori ranggal rendelkezik?
    A moderátorokat és adminisztrátorokat a fórumban és az adatlapjukon egyaránt jelölik. A fórumra küldött hozzászólásaikat egy piros keret veszi körül, míg az adatlapjaikon, a nevük után pirossal feltüntetve található az oldalon betöltött rangja: “Moderátor „ vagy “Adminisztrátor „ . Emellett, a cicák menüpont Moderátorok szekciójára klikkelve (a klubok mellett) megtalálod a nevelde moderátorait, a legutóbbi bejelentkezésük szerint felsorolva. 

    Mindezt azért szerettem volna összefoglalni, hogy a kíváncsiskodóknak elsősorban kielégítő válasszal szolgáljak, illetve tisztázzam, hogy miért szükségesek a “Hogyan lehet valaki moderátor? „ kérdésnél feltüntetett követelmények. Másrészt, a fenti szöveg jól tükrözi azt, hogy a moderátori poszt egy munka (amiből kirúgnak, ha hanyagul, vagy egyáltalán nem végzed). Remélem most már mindenkinek tiszta s világos, hogyha kéri, nem lesz moderátor, illetve újfent felesleges megmagyaráznom azt, hogy miért nem lesznek egy napos moderátorok, és hasonlók.

Hogyan lehet valakiből moderátor?
    Azon az úton, hogy megkedvelteted magad a moderátorokkal, esetleg napi szinten nyaggatod őket, hogy márpedig te moderátor szeretnél lenni, semmiképp nem leszel az. Az ilyen jellegű levelekkel csak az esélyeidet csökkented, hiszen ezek egyrészről a türelmetlenségedet, másrészről a gyerekességedet tükrözik - melyek nem számítanak az erénynek sorába, ha valaki moderátori babérokra tör.
    Hasonló alkalmatlanságot tükröz a moderátori ranggal kapcsolatos folyamatos kérdezősködés, hisz ez elsősorban arra enged következtetni, hogy nem ismered teljesen a neveldét, illetve felelőtlenné tesz, hisz egy olyan pozícióra vágysz, aminek nem is ismered a működését.

Ahhoz, hogy valaki moderátor lehessen, szükséges a következő feltételek beteljesítése:


Gyakran látogatni az oldalt (melyről a moderátorok számára látható nyomot is hagysz, így például aktív vagy a fórum, vagy az újság életében), ismerni annak minden apró részletét és működését, ezáltal segíteni tudod a felhasználókat. (Az utóbbi leginkább abban nyilvánul meg, hogy a Kérdések és válaszokban mennyire vagy képes útbaigazítani egy felhasználót).
A szabálytalankodók figyelmeztetése. A moderátoroknak munkaköri kötelességük ezt megtenni, így nem árt, ha beletanulsz, még mielőtt keretet szereznél. Fontos azonban, hogyha nem vagy tisztában a szabályokkal, inkább ne figyelmeztess senkit. Egy rossz rászólással többet ártasz, mint használsz, ráadásul hatalmas mértékben csökkented a leendő moderátori karriered esélyeit - a hibás rászólások a nevelde ismeretének hiányával többnyire egyenesen arányosak.
Betartani a nevelde minden egyes szabályát (ebbe beletartozik az is, hogy az illető soha nem keveredik vitákba - vagy ha mégis, akkor érett emberhez méltóan, normális hangnemben, higgadtan, lehetőleg levélben intézi el). Moderátorként te leszel az a személy, akinek rá kell bírni az oldal többi felhasználóját, hogy betartsa a szabályzatot. Amennyiben erre te magad sem vagy képes, nem várhatod el másoktól, hogy megtegyék neked.   
Mindenekelőtt a legfontosabb mégis az, hogy légy megbízható, és érett a feladatra. A moderátorok olyan plusz információkat tudnak az oldalról, amikkel könnyedén visszaélhetnek, emiatt csak olyan személyeket választunk, akikben megbízunk, és legkevésbé feltételezzük, hogy szándékosan visszaél a jogaival. A feladatra érettnek lenni azt jelenti, hogy ilyesmi semmilyen körülmények között nem követsz el, soha nem kivételezel senkivel (így mindenkit, még a barátaidat is, a megegyezett szabályzat alapján tiltod), tiszteled az oldal többi felhasználóját, és tudásodat az elvárt stílusban nyújtod át. Moderátornak lenni nem egy játék, hanem egy feladat, aminek ellátása néha könnyűnek tűnik, de valójában egyáltalán nem az.
További elengedhetetlen tényezők a megfelelő helyesírás és fogalmazáskészség; a kedvesség, a türelem és a tolerancia, melyet az oldal többi felhasználójának irányába mutatsz: hiába vagy tisztában az oldal teljes szabályzatával, ha képtelen vagy azt megfelelő stílusban közölni, vagy éppenséggel érthetetlen a fogalmazásod, alkalmatlan vagy moderátornak. Rengeteget kell majd magyaráznod, még többet ellenőrizned, így elengedhetetlen a kiemelkedő beszédkészség, a türelem, és a tolerancia. Ha hosszú pályafutásra rendezkedsz be, lesznek olyan helyzetek, amikor munkaköri kötelességeid miatt csak egy mosollyal köszönheted meg a felhasználók kedves (vagy nem túl kedves) szavait.

      A fent említettek indokolják azt, amiért többnyire csak olyan embereket veszünk fel moderátornak, akiket alaposan ismerünk, és megbízhatónak vélünk. (A többség ezt szokta összekeverni azzal, hogy csak a barátainkat válasszuk meg moderátornak - nos, nem állítom, hogy az újonnan megválasztottak a barátaink, az viszont tagadhatatlan, hogy mindenképp ismernünk kell őket, máskülönben képtelenek lennénk eldönteni, hogy eleget tesznek-e a fenti követelményeknek. Az ismerkedés önmagában hordozza a két ember közti szimpátia kialakulását.) 
    Végszóként, moderátor csak olyan személyből lehet, aki már megérett a feladatra, tapasztalt, és ismeri a neveldét, akár a saját tenyerét. Ezekre mind-mind szükség lesznek akkor, ha már moderátorként szeli a fórumtémák tengerét. 

(+1) Választások
      Bár sokáig, ahogyan azt a Gyakori Kérdések is leírja, az új moderátorokat a régiek választották ki, a nyomon követhető tevékenységeik alapján (alapul a fenti lista kritériumait tekintve), ám bizonyos krízishelyzetekben, amikor az elvárásoknak senki nem felelt meg, úgynevezett nyilvános felvételt hirdettük. Ezek alkalmával a felhasználók egy kérdőív kitöltése által jelentkezhettek a posztra, melyet egy hosszú procedúrával karöltve, a moderátorok bíráltak el. Ahogyan az anonim, úgy a meghirdetett felvételek dátuma sem publikus; az új moderátor megválasztásának szándéka, illetve a kiléte a választás percéig titok marad.
(Mindezek fényében a “lehetek moderátor? „ ; “kinevezel moderátornak? „ ; “nem teszed moderátorra XY-t, mert ő olyan ügyes és alkalmas? „ levelektől szeretném megkímélve látni a postaládámat. Az ilyen jellegű irományokat a választás során úgysem vesszük figyelembe, vagy semmiképp nem kezeljük pozitívumként.)

2) Zaklatások. Valaki zaklat levélben, vagy a fórumon. Mi a teendő?

Levelezés
    Jelentsd az illető levelét, majd tiltsd őt a “Feladó tiltása „ gomb segítségével. Ha megteszed, már nem tud neked több levelet írni egészen addig, míg a tiltást vissza nem vonod. (Ezt az illető adatlapján tudod megtenni.)
    Semmiképp ne írj neki vissza! Ha látja, hogy úgysem figyelsz rá, akkor békén fog hagyni, hisz a próbálkozásai, hogy téged piszkáljon, feleslegessé válnak. 
Fórumon
    Ha provokálnak, semmiképp ne egy másik provokálással válaszolj! Ez csak vitát szülne, aminek következményeképp téged is tilthatnak, még akkor is, ha nem te voltál a vita kezdeményezője. Nézz át az illetőn, úgy, mintha nem is lenne jelen a fórumon. Ha képtelen vagy visszatartani az indulatait, akkor arra az időre inkább lépj le a fórumból, egészen addig, amíg jön egy moderátor, aki rendet csinál. 

3) Felhasználók

Egy régi felhasználómat szeretném visszakapni, aminek elfelejtettem a jelszavát és nem adtam meg hozzá e-mail címet. Lehetséges ez?
    Sajnos nem áll módomban felhasználót visszaadni, illetve hogyha nincs megfelelő bizonyítékod arra, hogy a felhasználó valóban a tiéd volt, nincs lehetőség arra, hogy visszakapd.
    Amennyiben egyezik az IP címe a jelenlegi felhasználóddal, lehet róla szó, hogy visszakapd, viszont legjobb lenne, ha mindig megadnátok egy aktuális, használható e-mail címet, így minden ilyen nemű probléma elkerülhető lenne. Egyéb kivételek nincsenek, sajnálom.

Szeretném átneveztetni a felhasználómat, a macskámat, esetleg átkérni másik felhasználóra a csillagjaimat, illetve az extra szolgáltatásokat, amiket SMS-ben rendeltem.
      A fent említettek egyikére sincs lehetőség.

4) Újság

Bekerült-e már a cikkem, vagy még ellenőrzésre vár?
      Erre a kérdésre a választ mindenki le tudja ellenőrizni saját magának. A cikk-kereső funkció segítségével könnyen ellenőrizheted, hogy bekerült-e már. Ha nem találod a bekerült cikkek között, akkor nézz szét a Cikkek hírben! Ha itt megtalálod, akkor megtudhatod, hogy miért nem került be. Kérlek, alaposan nézzétek át a hozzászólásokat, mert az esetek döntő többségében fel van tüntetve a cikk, csak a szerző éppenséggel átsiklott afölött a hozzászólás fölött, ami ezt tartalmazta.
      Ha mindkét helyen alaposan átnézted, de mégsem találtad a cikked, akkor biztos lehetsz abban, hogy még ellenőrzésre vár.
      Kérlek ne várjátok el a moderátoroktól, hogy megkeressék nektek a cikkeiteket, vagy az elutasítási indokot a Cikkek hírben! A ti érdeketek megtalálni, nem az övék.

5) A fa, bolygó, SoundCloud és YouTube ikonok használata, fórumon és levélben
A beillesztések menetét a Julcsi$ által készített, illusztrált útmutatók tartalmazzák.

Képbeillesztés a fa ikon segítségével
Fórumra

Ha levélben szeretnél képet beilleszteni, ugyanúgy kell eljárnod, mintha a fórumra szeretnéd beilleszteni. Miután a beillesztésnél megnyomtad az oké gombot, az üzenetet nem küldöd el, hanem kimásolod a kapott kódot, és az elküldeni kívánt levélbe illeszted be, így a címzett már nem a kódot, hanem a beillesztett képet kapja meg.

Link beillesztése a bolygó ikon segítségével
Fórumra
Levélben hasonlóan jársz el, mint a képbeillesztésnél.

YouTube és SoundCloud linkek beillesztése az ikonok használatával
Fórumra SoundCloud: ; YouTube:
Levélben pedig itt is hasonlóan jársz el, mint a kép vagy link beillesztésénél.

6) Moderátorsegédek - momentán nincs jelentkezés, így kérlek benneteket, ne írjatok ezzel kapcsolatos üzeneteket.

Ki a moderátorsegéd?
    A moderátorsegéd egy olyan felhasználó, aki önként jelentkezve elvállalta, hogy segíti a moderátorok fáradságos munkáját, többek között a cikkek hozzászólásainak ellenőrzésében, a különleges cicák avatarképének utólagos elbírálásában, és a nem megfelelő tartalmú klubok kiszűrésében.
    Az, hogy ez a pozíció mennyire hivatalos, döntse el mindenki maga - én személy szerint nem tudom. Azt viszont szeretném leszögezni, hogy a tény, miszerint valaki moderátorsegéd, nem jelenti azt, hogy az illető bármiféle megkülönböztetésben részesülne a többi felhasználóval szemben (így a nevelde szabályzata, és a szabálytalankodás után járó tiltások ugyanúgy vonatkoznak rá is), a poszt nem ad okot arra, hogy figyelmeztessen felhasználókat (amolyan rád kell szólnom, mert moderátorsegéd vagyok megközelítésből), és egyáltalán, a legfontosabb, hogy emiatt nem fog kiemelkedni a többi felhasználó közül. 

Honnan ismerhetem fel a moderátorsegédeket?
    Sehonnan. A moderátorsegédek nem fognak semmiféle rangot, vagy megkülönböztető jelzést kapni. Az ő dolguk pusztán a kutatómunka kisegítése, amihez nincsen szükség speciális üzemekre, mint a moderátorok esetében.

Kikkel léphetnék kapcsolatba, ha moderátorsegéd szeretnék lenni, illetve mik a feltételei?
    A moderátorsegédek egyenlőre egyedül nekem felelnek, a többi moderátorral szemben nincsenek kötelezettségeik, ám ezt nem zárja ki azt, hogy ők is felvegyenek saját, külön bejáratú moderátorsegédeket. A felvételi kritériumok tehát egyértelműen az adott moderátor szubjektív elvárásain alapszanak.
    Ami engem illet, nekem elsősorban olyan emberekre van szükségem, akik személyiségüket tekintve alázatosak, és meggyőződésük, hogy soha, semmilyen körülmények között nem fognak fennhéjázóan viselkedni azért, mert moderátorsegédek. Aki tisztában van azzal, hogy erre képtelen, megkérem szépen, hogy semmiféleképpen ne jelentkezzen. Azok, akik nem ismerik magukat, és nincsenek egyértelműen tisztában az ilyesfajta tulajdonságaikkal, szintén alkalmatlannak minősülnek a feladatra. Olyan emberekre van szükségem, akik ismerik önmagukat, mert ezzel a pozícióval mindkettőnk munkáját szeretném megkönnyíteni, nem pedig egy újabb vitatémával szolgálni a közösségnek.
    Másodsorban aktív, megbízható, és lehetőleg az újság szférában jól mozgó, megfelelő fogalmazási készségekkel rendelkező emberekre lenne szükségem, akik kiemelkedőek kutatómunkában.  Mivel a teljes újság átvizsgálása végeláthatatlan folyamat (a felhalmozott mennyiségű cikk és hozzászólásaik miatt), a moderátorsegédek feladata értesíteni engem, ha valamelyik mű hozzászólásai között csetepaté törne ki, vagy bármiféle, a nevelde szabályzatának kereteit túllépő cselekedet menne végbe. Ehhez nyilván át kell nyálazni az újságot, a cikkek hozzászólásait - ezért előny, ha egyébként is arra fele mászkálsz, mert a kellemest összekötheted a hasznossal. Természetesen senkitől nem várom el, hogy ezer meg ezer hozzászólással rendelkező szerepjátékokat végiglapozzanak nekem azért, hogy elmondják, melyik oldalakról kell pucolni. Viszont a kedves olvasókat nem terhelném ezzel tovább, a részletekre úgyis csak azoknak lesz szüksége, akik betöltik majd ezt a pozíciót.
      Ehhez hasonlóan a nem megfelelő tartalmú klubok, illetve különleges cicák avatarképeinek utólagos elbírálásban is a segítségünkre lehetnek.

Hogyan jelentkezhetek?     
    Jelentkezni egy nekem címzett, rövid levélben kellene. Kérlek, hogy a jelentkezésetek tartalmazzon egy rövid bemutatkozószöveget (mióta vagy tagja a neveldének, mennyire ismered a közösséget, mennyire járkálsz az újságban, mennyire ismered a nevelde szabályzatát, s a többi). Nagyon fontos, hogy őszinték legyetek, mindkettőnk érdekében. (Egyébként nem probléma, ha valaki nem állandó jelenségek az újságban, ha szeretne segíteni, és ennek ellenére szívesen csinálná a fent említetteket, természetesen szívesen látom. Az újsággal való barátság nem elvárás, csak összeköti a hasznost a kellemessel.) A megfelelőnek vélt emberekkel nyilván további tárgyalásba kezdek majd, ahol egy ennél pontosabb munkaköri leírással szolgálhatok.

A kilétüket pedig nem szeretném a közvélemény szeme elé szeretném tárni, mint kiemelt alakokat, ám rengeteg a dolgom mostanában, és a konstans és egyre erősödő feledékenységem számlájára írva szeretném őket valahol számon tartani, elsősorban magamnak... 
< momentán nincsenek kutyatanyás moderátorsegédek; és egyenlőre nem is keres(ünk/)ek újakat. >

7) A csalók ellen

Mit tehet egy felhasználó akkor, ha valaki moderátornak, adminisztrátornak, vagy levelét egyenesen a rendszer automatikus üzenetének kiadván a jelszavát kéri? Ha extra szolgáltatások rendelésével, esetleg csodamódú elkészítésével kecsegtet (hitelkártya, különleges cica), amennyiben hajlandó vagy megadni a jelszavadat? Vagy rosszabb, megfenyeget (vírusossá válik a géped, ha nem adod meg neki a jelszavadat)? Nyilvánvalóan ezek mind-mind hazugságok, vagy egyszerűen képtelenségek. A moderátorok, adminisztrátorok, de még a rendszer sem kéri soha, semmilyen üzenetben a jelszavadat. Nincs olyan ellenőrzés, ami során erre szükség lenne, és a közhiedelemmel ellentétben, a jelszavakat nem tároljuk, így nincs szükség azok újraírására, ha 'elvesznének'. Az ilyen felhasználók, mint ahogy azok is, akik SMS küldés okán kérik el a felhasználód jelszavát, csak át szeretnének verni. Nincs szükség ahhoz, hogy megadd a jelszavadat oda, hogy rendelni tudjanak a felhasználódra: elengedő az SMS-ben elküldendő kódot megadod, a telefonszám már mindenkinél azonos. Ha a te kódodat küldik el, te kapod meg az SMS-ben rendelt szolgáltatást is. Más módja, az SMS-ben való rendelésen kívül, bármivel is kecsegtessenek, nem létezik az említettek megszerzésére. Fontos, hogy az e-mail címedet soha ne cseréld ki arra, amire a másik fél megkér, hisz így is könnyedén ellophatja a felhasználódat.
Julcsi csalók ellen készített klubjának, illetve Rex szintén erre a témára specializálódott elolvasásával mindent megtudhatsz a csalókról, megfékezésükről, illetve arról, hogy miként segíthetsz megelőzni, hogy újabb felhasználók essenek áldozatul.

8) A klub folyamatos bővülés alatt. Kérlek, amennyiben vannak konkrét kérdéseitek, kéréseitek, amikről szeretnétek bővebb információkat, írjatok üzenetet, amelyben taglaljátok a kitisztázandókat. Amint szabadidőm adódik, kristálytiszta információkkal igyekszem majd bővíteni a klub adatlapját.
 Tagok:
 
Awaremi
 
 
 
Fifi
Folti
Suzy
Pongó
Masni
Buksi
Perdi
Lola
Tappancs
Rosszcsont
Paca
Niti
“Voltak dolgok, amelyeket el akartam mondani neki. De tudtam, hogy fájdalmat okoznék. Úgyhogy eltemettem őket, és hagytam, hogy nekem okozzanak fájdalmat.”

 
 
 
 
Boi
Herceg
Sajtos makarónii
Punky
EpreshCsoki^.^♥
2013. 09. 06-tól 2014. 03. 03-ig voltam moderátor. [Lemondtam.]

 
Fancsuu
 
 
 
Cimbi
Jerrike
Rexikém
Bellucika
Lüszike
Fancsaaa

 
Anna  (:
 
 
 
Rocky
müzli
baba
♥Drazsé♥
Lulu
Lara
°. ♥ Amy♥ .°
Pamacs
RedBull
Cukim
Dudli
Kutyuskaa
♥2011.08.12 ♥ 2012.12.24 ♥

 
 
 
 
Virgonc
Pingu
Mimi^^
♥Jessica♥
Linda
Réka^^

 
 
 
 
White Wolfy
Scobby Do
♥♥♥Horatio♥♥♥
♥♥Barbara♥♥
Areeh ♥ : )
Betyár
Perrie☮
Shu
Kamaka
Łuca10
in the land of make believe
they don't believe in me

 
577343
 
 
 
gazsi
AmericaGirl.
† 2015.január.7 †
† 2015.július.22 †

A túlélés érdekében belekapaszkodunk mindenbe, amiről azt hisszük hogy ismerjük, vagy tudni véljük.Majd elnevezzük valóságnak.De a tudás és megértés fogalmakat könnyű felcserélni.
A valóság nem több egy illúziónál.Minden

 
 
 
 
Málna
FehérCsoki ♥

 
Vαℓϊ, the cat fan!    Rizs=3 [by Brigi]
 
 
 
♫ ßorzos ♪
*Sziszi*
Zsemle
Memfisz
Zoé
cuki
Monty
bogyi
Csoki
Lüszi
Tökmag
Xx×Vali×xX
Üdvözöllek az adatlapomon!
A nevem Vali, hamarosan letelik az első év, amit a KutyaTanyán töltöttem. Szeretem a kutyákat, ahogy minden állatot és növényt, de azért a macska mind e közül kiemelkedik. Szerintem nincs értelme a koromat megadni, legyen elég annyi, hogy nem vagyok anny

 
Szandi/Szasza ♥
 
 
 
bundi
~Csoki.♥
Tappancs
ÁDÁM
lili
pötyi
Szuszu:3
Snickers :3
mázli
Jerry Lee
Rex
Dikaaaaaa


<  Előző     1. oldal     Következő  >

 
  KutyaTanya  · Copyright © 2007-2019 · Minden jog fenntartva. · Használati feltételek & Jogi és adatvédelmi nyilatkozat